Vuoden pimeimpänä aikana auringonlaskusta auringonnousuun kestää eteläisessä Suomessa yli 18 tuntia ja Oulun korkeudella jo yli 20 tuntia. Aikaa ainakin on tähtitaivaan tarkkailemiseen! Talvipäivän seisaus on 21.12., jonka jälkeen päivät alkavat jälleen vähitellen pidentyä.
Tutun kesäkolmion voi nähdä heti illan pimennyttyä korkealla lounaisella taivaalla. Kassiopeia ja Kefeus ovat lähellä taivaanlakea. Suuri Pegasus-neliö on eteläisellä taivaalla. Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran-tähti nousevat idästä. Myöhemmin yöllä taivaalle nousevat koillisesta talven kirkkaat tähtikuviot: Orion, Pieni koira ja sen kirkas Procyon –tähti sekä Suuren koiran Sirius. Ajomiehen Capella on lähellä taivaanlakea.
Aamuvirkut näkevät taivaanlaelle kiertyneen Otavan ja eteläisellä taivaalla Leijonan ja Neitsyen tähdistöt. Karhunvartijan Arcturus loistaa kaakossa, sen löytää helposti seuraamalla Otavan kauhan varren kaarta alaspäin.
Joulukuussa taivaalta voi bongata kaikki planeetat. Kuu kulkee öisellä vaelluksellaan monien planeettojen vierestä.
Merkurius tulee näkyviin aamutaivaalle eteläkaakkoon kuun lopulla. Se on Käärmeenkantajan tähdistössä. Venus on iltataivaalla melko matalalla etelän horisontissa. Venus on aluksi Jousimiehen tähdistössä ja siirtyy 6,12, Kauriiseen ja jatkaa 31.12. Vesimiehen tähdistöön. Mars on aamun taivaalla etelän suunnassa ja varsin korkealla Kravun tähdistössä. Jupiter on oppositiossa ja näkyy koko yön korkealla etelän suunnassa. Jupiter on Härän tähdistössä. Saturnus on myös iltataivaalla melko matalalla etelässä Vesimiehen tähdistössä. Uranus on melko korkealla iltataivaalla etelässä. Se on aluksi Härän tähdistössä, mutta siirtyy 29.12. Oinaaseen. näkyy puolilta öin korkealla eteläisellä taivaalla Oinaan tähdistössä. Neptunus löytyy illalla etelästä Kalojen tähdistöstä. Uranuksen ja Neptunuksen näkemiseen tosin tarvitaan kiikarit tai pieni kaukoputki.
Täysikuu on 15.12. jollin Kuu on Härän tähdistössä korkealla etelän suunnassa.
8.12. Puolikuu on lähellä Saturnusta. Kasvava kuperakuu on Neptunuksen lähellä 9.12.Yöllä 12./13.12. ja illalla 13.12. kasvava kuperakuu on Uranuksen lähellä. Yöllä 13./14.12. kasvava kuperakuu on Plejadien lähellä ja peittää sen laitimmaisia tähtiä. Seuraavana yönä täysikuu on lähellä Jupiteria. Yöllä 17./18.12. ja 18./19.12. vähenevä kuperakuu on Marsin lähellä.
Aurinko on Jousimiehen tähdistössä.
Geminidien tähdenlentoparvi on vuoden aktiivisimpia, ja 4.-20.12. voi nähdä joka yö meteoreja eli tähdenlentoja. Parvi on aktiivisimmillaan myöhään aamuyöllä 14.12., jolloin voi nähdä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa, tosin lähes täysikuu voi haitta niiden näkymistä. Ursidien meteoriparven tähdenlentoja voi nähdä 17.-26.12., ja maksimi on aamuyöllä 22.12.