TAIVAALLA TAPAHTUU LOKAKUUSSA

Taivas pimenee jo klo 20 tienoilla riittävästi tähtien tutkimiseen. Kesäaika päättyy sunnuntaina 27.10., jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin.

Etelän puoleista iltataivasta hallitsee edelleen Kesäkolmio: Joutsenen tähdistön Denebin, Lyyran Vegan ja Kotkan Altair-tähden muodostama suuri kolmio. Pegasus-neliö on niiden vasemmalla puolella. Riittävän pimeässä havaintopaikassa erottaa Linnunradan – se kulkee taivaankannen poikki Joutsenen ja Kassiopeian suuntaisesti. Otava näkyy luoteessa. Keskiyöllä Kassiopeia on aivan taivaanlaella ja Pegasus-neliö suoraan etelässä. Neliön vasemman yläreunan tähtijonoa seuraamalla tulee vastaan Andromeda ja siitä vasemmalle Perseuksen tähtikuvio. Sen vasemmalla puolella kirkkaana hohtava tähti on Ajomiehen Capella. Ajomeihen alapuolella matalammalla on Härän tähdistö, jonka lähistöltä löytyvät kauniit tähtijoukot: Hyadit ja Plejadit (Seulaset).

Aamuvirkkuja hemmotellaan Orionin tähdistöllä eteläisellä taivaalla. Sen ympärillä on upea joukko kirkkaita tähtiä ja tähdistöjä: Sirius lähellä taivaanrantaa, Kaksosten Castor ja Pollux, Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran sekä Seulaset eli Plejadit Orionista yläoikealle.

Lokakuussa planeetoista näkyvät kaikki muut paitsi Merkurius. Venus näkyy pienen hetken iltataivaalla, mutta on hyvin lähellä horisonttia. Venus siirtyy 17.10. Vaa’an tähdistöstä Skorpionin tähdistöön ja edelleen 24.10. Käärmeenkantajaan. Kuun alussa Mars on ennen auringonnousua korkealla etelän suunnassa ja sen kirkkaus kasvaa. Mars siirtyy 29.10. Kaksosista Kravun tähdistöön. Jupiter näkyy oikein hyvin korkealla etelässä aamun taivaalla. Se on Härän tähdistössä. Saturnus näkyy illan taivaalla etelässä Vesimiehen tähdistössä. Uranus on etelässä Härän tähdistössä ja näkyy aamuyöllä.  Neptunuksenkin löytää etelästä illalla suurilla kiikareilla. Neptunus on Kalojen tähdistössä.

Täysikuu on 17.10., jolloin se on Kalojen ja Oinaan tähdistöjen välimailla. Kasvava kuperakuu on illalla 14./15.10. hyvin lähellä Saturnusta. Yöllä 15./16.10. himan vajaa täysikuu oshittaa Neptunuksen eteläpuolelta, mutta Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkymistä. Vähenevä kuperakuu on yöllä 19./20.10.. Seuraavana yönä vähenevä kuperakuu on Jupiterin lähettyvillä ja 23./24.10. puolikuu on Marsin tienoilla.

Aurinko on Neitsyen tähdistössä ja siirtyy 30.10. Vaakaan.

Draconidien (giacobinidit) tähdenlentoparvi on aktiivisimmillaan 6.-10.10. maksimin ollessa 8.10. Orionidien ”tähdenlentoja” voi nähdä 2.10.-7.11., ja maksimi on 21.10. Tällöin voi nähdä jopa parisenkymmentä tähdenlentoa tunnissa.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00